Je hoeft jouw beperkingen niet in je eentje op te vangen. Belangrijk is om in elk geval open te zijn en te overleggen met je collega’s, werkgever of opdrachtgever.  Hoe duidelijker jij bent, hoe gemakkelijker aanpassingen aan jouw werkzaamheden zijn in te passen. Maak gebruik van de bedrijfsarts, die je kan adviseren over bijvoorbeeld de aanschaf van hulpmiddelen of hoe je andere taken of werktijden kunt krijgen.

Hieronder lees je verschillende tips die je kunnen helpen om met jouw klachten op het werk om te gaan. Of je nu in loondienst  bent of werkt als zelfstandige.

 

Blijf positief

Je hèbt fibromyalgie, maar je bènt het niet. Door fibromyalgie kan er veel veranderen in jouw leven. Als je altijd een gewaardeerde collega was, hoeft dat niet te veranderen omdat je nu deze aandoening hebt. Je behoudt jouw kennis en kunde, ook al heb je een aantal klachten. Probeer dat voor ogen te houden bij het zoeken naar jouw mogelijkheden. Blijf geloven in jouw kwaliteiten in je werk.

Leg uit wat je hebt en wat je kunt

De mensen in jouw werkomgeving weten waarschijnlijk niet zo veel af van fibromyalgie. Ze zien het vaak ook niet aan je omdat fibromyalgie onzichtbaar is. Je doet er goed aan jouw collega’s uit te leggen wat fibromyalgie is, wat jouw klachten zijn en waarbij je ondersteuning nodig hebt. Je kan ze ook de brochure van de FES geven, daarin staat alles duidelijk uitgelegd. Probeer duidelijkheid te bieden over jouw mogelijkheden op het werk. Zo snappen jouw collega’s en leidinggevende(n) beter dat je de ene dag wel energie hebt, terwijl je een dag later misschien minder kunt. Zoek voor jezelf uit wat je aan werk aankunt als je een slechte dag hebt. Dan weten jouw collega’s wat ze minimaal van jou kunnen verwachten.

Het kan zijn dat je tegen onbegrip aanloopt. Dit is niet altijd te voorkomen. De ene persoon kan zich beter in jouw situatie verplaatsen dan de ander.

Neem je klachten serieus

Als je op jouw werk last hebt van pijn, vermoeidheid of andere klachten, neem deze dan serieus. Ga niet over je grenzen heen. Respecteer ze. Heb je beperkingen bij het uitoefenen van jouw taken of heb je last van pijn of vermoeidheid, dan kunnen jouw collega’s dat niet aan je zien. Jouw klachten hebben daarnaast een grillig karakter. De ene dag kan je meer dan de andere dag.

Vermoeidheid: verdeel je energie

Veel mensen met fibromyalgie ervaren dat vermoeidheid beperkend kan zijn op het werk. Misschien heb je iets aan de volgende tips:

  • Zoek voor jezelf uit wat jij nodig hebt om te kunnen werken, zoals een rustige kamer of een plek waar je even kunt rusten tussen de middag.
  • Verdeel jouw energie goed, pas je werktempo aan en neem regelmatig rustpauzes.
  • Wissel zwaar en licht werk met elkaar af en spreid jouw werk zoveel mogelijk over de week.
  • Kijk of je jouw werktijden of rooster aan kunt passen aan jouw mogelijkheden.
  • Onderzoek of er een mogelijkheid is om gedeeltelijk thuis te werken. Zo voorkom je pieken en stress.
  • Voorkom dat je werkdruk te hoog wordt.
  • Geef je grenzen aan.

Lichaamshouding

Zorg er voor dat jouw lichaamshouding goed is. Voor sommige mensen kan het goed zijn om zoveel mogelijk zittend te werken. Het kan ook zijn dat je minder klachten krijgt als je jouw werkhouding kunt afwisselen door af en toe even te bewegen of te staan.

Werk je aan een bureau, pas de werkhoogte van het bureau of werkblad en de stoel aan op jouw lengte. Bij tillen of andere zware werkzaamheden heeft de manier waarop je jouw lichaam gebruikt misschien veel invloed op je klachten. Je kunt voor advies over de aanpassing van jouw werkplek of het doen van zware werkzaamheden terecht bij een ergotherapeut.

Hulpmiddelen

Misschien kunnen speciale hulpmiddelen jou helpen. Praat hierover met je leidinggevende en met de bedrijfsarts of een ergotherapeut. Jouw werkgever kan onder bepaalde voorwaarden een vergoeding van het  UWV krijgen voor aanpassingen.

Andere taken

Als jouw werk te zwaar geworden is, geef dit dan aan. Probeer te ontdekken wat het werk voor jou (te) zwaar maakt. Zijn het de werkzaamheden zelf, de deadlines of heb je  te maken met onbegrip van collega’s? Ga ook na of bijkomende klachten als vermoeidheid jou beperken in je mogelijkheden.

Overleg met je leidinggevende over de mogelijkheden om andere taken te krijgen die beter bij jouw mogelijkheden passen. Of bespreek de mogelijkheden om af en toe een korte pauze in te lassen of jouw uren anders over de werkweek te verdelen. Als alles al geprobeerd is, kan het soms een oplossing zijn om je om te laten scholen naar een andere functie. Zo kan je wellicht toch bij jouw bedrijf blijven werken.