Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info
 
 

Wat is fibromyalgie?

 

Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. Het is een term die beschrijft wat er aan de hand is, maar die geen oorzaak aanduidt. Klachten zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen.

 

Wat is fibromyalgie?

 

Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. Het is een term die beschrijft wat er aan de hand is, maar die geen oorzaak aanduidt. Klachten zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen.

 

 

Iedereen voelt wel eens pijn of is wel eens stijf. Bijvoorbeeld door een verkeerde houding, overbelasting of een griepje. Dit gaat vanzelf over. Bij mensen met fibromyalgie blijft de pijn echter zonder dat er sprake is van een aanwijsbare oorzaak zoals beschadigingen of vergroeiingen.

De pijn zit vooral in de spieren, het bindweefsel en in en rondom gewrichten. De ernst van de klachten wisselt erg van tijd tot tijd.  

In Nederland hebben zo rond de 340.000 mensen de diagnose fibromyalgie gekregen.

 

 

Erkend als chronische pijnaandoening

In de 11de versie van de Internationale Statistische Classificatie van Ziektes van de WHO wordt fibromyalgie geclassificeerd onder MG 30 – dat staat voor chronische pijn. Dat betekent dat fibromyalgie hiermee ook in Nederland erkend is als chronische pijnaandoening. Voor veel patiënten is het een geruststelling dat zij een erkende aandoening hebben.

 

 

Invloed van leefgewoonten

Iedereen kan fibromyalgie krijgen. Het komt voor bij twee op de honderd volwassenen; meer vrouwen dan mannen hebben fibromyalgie. De aandoening openbaart zich meestal tussen de 25 en 40 jaar. Een oorzaak is nog niet aangetoond. Sommige factoren zijn van invloed op fibromyalgie en de intensiteit van de klachten.

 Het klimaat beïnvloedt het ontstaan van fibromyalgie niet. De aandoening komt zowel in warme als koude streken voor. Sommige mensen hebben echter meer klachten als de temperatuur wisselt of als het buiten koud of vochtig wordt.

Bewegen is belangrijk én gezond, zeker voor mensen met fibromyalgie. Van bewegen word je geestelijk en lichamelijk sterker. Regelmatig bewegen kan de intensiteit van de klachten bij fibromyalgie positief beïnvloeden. Het is daarbij van groot belang om met beleid te bewegen: bij voorkeur vaak, niet te lang en niet te intensief.

 Een gevarieerd en gezond voedingspatroon is belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Voor fibromyalgiepatiënten kan dit bijdragen aan het draaglijker maken van leven met de aandoening.

 Langdurige stress en spanningen kunnen een aanslag zijn op je lichaam. Ze hebben invloed op hoe we ons voelen, maar ook op onze fysieke gezondheid; zo verhoogt stress op lange termijn het risico op hart- en vaatziekten en versterkt het de pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel. Andersom geldt dat we pijn draaglijker vinden naarmate we meer ontspannen zijn.

Voldoende slaap van goede kwaliteit is belangrijk om het zenuwstelsel tot rust te brengen en daarmee ook de pijn. Een goede ‘slaaphygiëne’ kan helpen voor een betere nachtrust. En bedenk: ook als je niet slaapt, rust je uit in bed.

 Een gezond lichaamsgewicht is voor iedereen belangrijk. Voor mensen met fibromyalgie geldt dat extra, vetcellen produceren namelijk stofjes die de pijn versterken in het centrale zenuwstelsel. En bewegen is lastiger als je te zwaar bent.

 Roken is om veel redenen niet goed voor je gezondheid. Minder bekend is dat het invloed heeft op pijn, ook bij fibromyalgie. Probeer dus te stoppen.

 
 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.