Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info
 
 

Symptomen bij fibromyalgie

 

Geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dat betekent ook dat de symptomen onderling veel verschillen. Sommige klachten beïnvloeden het leven sterk. De meest voorkomende bespreken we hieronder.

Symptomen bij fibromyalgie

 

Geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Dat betekent ook dat de klachten onderling veel verschillen. Sommige klachten beïnvloeden het leven sterk. De meest voorkomende bespreken we hieronder.

Pijn - 95%

Spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar de aanhechting van pezen aan gewrichten zit. Vrijwel alle mensen met fibromyalgie noemen deze klachten. De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn. Het pijnlijke gevoel begint meestal in de rug, nek of schouders. Geleidelijk kan de pijn zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. De pijn komt vaker voor in de spierbundels van nek, rug en schouders, in het borstbeen, de zijkant van de heupen en de binnenzijde van de knie.  

 

 

Chronische vermoeidheid - 88%

Chronische vermoeidheid is een klacht die bij vrijwel iedereen met fibromyalgie voorkomt.

 

Stijfheid - 81%

De meeste mensen met fibromyalgie hebben last van ochtendstijfheid in het hele lichaam. Stijfheid doet zich ook voor als iemand lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan. Regelmatig bewegen is van groot belang. Slaapproblemen - 61%

Mensen met fibromyalgie worden 's nachts vaak wakker van de pijn en slapen daardoor slechter. Ook hebben sommigen slaapproblemen, omdat zij 'de knop niet kunnen omzetten': zij kunnen geestelijk niet of moeilijk tot rust komen. Ze liggen te piekeren of hebben onrustige dromen over dingen die hen bezighouden. 

 

Temperatuurgevoeligheid - 56%

Veel mensen ervaren dat klachten verergeren bij temperatuurswisselingen of als het buiten koud of vochtig wordt. Het klimaat zelf heeft geen invloed op het ontstáán van fibromyalgie. De aandoening komt zowel in warme als in koude streken voor en iedereen kan fibromyalgie krijgen. Tijdens vakanties nemen de klachten wel vaak af, zo blijkt. Dat kan echter ook komen doordat je dan meer rust krijgt en meer ontspannen bent.   

 

Concentratiestoornissen - 56%

Veel mensen hebben klachten als het gaat om concentratie, dingen onthouden, uit je woorden komen. In de loop van de dag verergeren deze problemen vaak, mede veroorzaakt door vermoeidheid. Veel patiënten noemen het 'fibro-fog' of brainfog'. 

 

Darmklachten - 52%

Ruim de helft heeft last van de darmen. Dit kan betekenen het ene moment diarree, het andere moment obstipatie gepaard gaande met krampen. Wisselingen gebeuren zonder aanwijsbare oorzaak. 

 

Andere klachten

Fibromyalgie kent nog meer klachten, maar die komen voor bij minder dan de helft van de patiënten voor. Hieronder een opsomming:
- Gevoelloosheid / tintelingen - 43%
- Chronische hoofdpijn - 28%
- Depressieve gevoelens en angsten - 27%  

Leren omgaan met klachten?

Tips voor het leren omgaan met klachten bij fibromyalgie kun je vinden op onze pagina’s fibromyalgie en dagelijks leven en hulp en advies

 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.