Hulpmiddelen

bij fibromyalgie

 

 

Hulpmiddelen en andere aanpassingen maken je leven vaak gemakkelijker. Lees waarvoor  er hulpmiddelen zijn, welke vergoedingen ervoor bestaan en waar je hulpmiddelen en vergoedingen kunt aanvragen.

 

 

 Waarvoor kan je hulpmiddelen gebruiken?

Hulpmiddelen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn hulpmiddelen om jezelf te verzorgen, het huishouden te doen en om beter te kunnen slapen. Maar ook om te kunnen blijven bewegen (denk aan fietsen en wandelen).

Hulpmiddelen zijn handig:

 om je spieren en gewrichten te beschermen of ontlasten

 om te voorkomen dat je klachten verergeren

 om, ondanks pijn, dagelijkse handelingen te vergemakkelijken en zelfstandig te blijven doen

 

 

 Wie helpt je kiezen?

Er zijn verschillende specialisten die je kunnen helpen met vragen rondom hulpmiddelen. Met je vragen over hulpmiddelen en aanpassingen kan je terecht bij:

 een ergotherapeut: voor aanpassingen en hulpmiddelen voor in en om het huis en om te leren hiermee om te gaan

 een arbeidsdeskundige of arbodeskundige: voor hulpmiddelen en aanpassingen op je werk

 een oefen- of fysiotherapeut: voor de juiste manier van bewegen met loophulpmiddelen en andere aanpassingen die te maken hebben met beweging

 een orthopedisch schoenmaker of podotherapeut: voor aanpassingen aan je schoenen en het maken van zooltjes op maat

 lotgenoten

 
 
onderzoek-bullet-klein

ReumaNederland heeft een uitgebreid overzicht van hulpmiddelen die van pas kunnen komen.

 

 

 Kosten en vergoedingen van hulpmiddelen

Voor kleinere hulpmiddelen die je bijvoorbeeld gewoon bij huishoudwinkels kunt kopen, krijg je meestal geen vergoeding. Een klein hulpmiddel hoeft niet duur te zijn. En soms kan je het probleem waarvoor je een hulpmiddel nodig hebt op een andere manier creatief oplossen. Je kunt altijd anderen om advies vragen.

 

Heb je een groter en duurder hulpmiddel nodig, of een aanpassing in huis, dan bestaan daar verschillende vergoedingsregelingen voor. Het is niet eenvoudig om te weten te komen welk hulpmiddel door wie (deels) vergoed wordt. Laat je daarom adviseren, bijvoorbeeld door een ergotherapeut of andere specialist. Vooral de medisch georiënteerde hulpmiddelen zijn te huur of te koop. Soms moet je ze apart aanvragen.

 

TIP:  Veel informatie over hulpmiddelen vind je op de overheidswebsite www.regelhulp.nl of www.hulpmiddelenwijzer.nl

 

 Wat vergoedt jouw gemeente?

Als je hulp of ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) nodig hebt, moet je die aanvragen bij de gemeente waartoe je woonplaats behoort. Meestal hebben ze daar een Wmo-loket of zorgloket. Kijk op de website van je gemeente hoe dat bij jou geregeld is. Elke gemeente heeft daarvoor zijn eigen regels. Steun die onder de Wmo valt zijn bijvoorbeeld woningaanpassingen zoals een traplift als je moeite hebt met traplopen.  Bekijk het Wmo-stappenplan

 

Afhankelijk van het soort ondersteuning dat je krijgt, kun je meestal kiezen tussen hulp in natura of een persoonsgebonden budget (PGB). Bij hulp in natura verzorgt de gemeente de hulp. Bij een PGB krijg je een bepaalde hoeveelheid geld waarvoor jij zelf zorg in kunt kopen. LET OP! Zoek goed uit of een PGB bij jou past. Met een PGB word je bijvoorbeeld ook werkgever en ben je verantwoordelijk voor een goede administratie.

 
 
tip-bullet-klein

Heb je problemen om steun georganiseerd te krijgen die onder de Wmo valt? Laat het onze Commissie Belangenbehartiging weten. De leden ervan inventariseren knelpunten en vragen en hebben contact erover met onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

 

 

 Wat vergoedt jouw zorgverzekering?

Zorgverzekeringen vergoeden sommige hulpmiddelen. Als je een aanvullend pakket hebt, zijn de vergoedingen vaak iets ruimer. Vraag aan je eigen zorgverzekeraar wat er binnen jouw verzekeringspakket wordt vergoed of informeer naar de mogelijkheden van andere aanvullende pakketten.

 

 Wat vergoedt UWV?

UWV vergoedt onder bepaalde voorwaarden hulpmiddelen die je nodig hebt voor je werk of studie. Wil je meer informatie? Kijk op de site van UWV, hier vind je veel informatie over de vergoedingsmogelijkheden van hulpmiddelen.

 

 

 
 

Veel mensen die voor de keuze staan om één of meer hulpmiddelen te gaan gebruiken vinden dat eerst lastig. Soms stellen ze het lange tijd uit omdat het gebruik van een hulpmiddel kan voelen als een verlies. Toch helpt een hulpmiddel jou juist om je zelfstandigheid te behouden. Wil je tips van anderen hoe zij hiermee omgaan?Bekijk welke mogelijkheden van lotgenotencontact F.E.S. heeft.

 

 

 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.