Fibromyalgie bij mannen

 

Hoewel fibromyalgie meestal in verband wordt gebracht met vrouwen, zijn er ook mannen die last hebben van deze aandoening. Ongeveer 10 procent van de mensen met fibromyalgie is man. Wat de oorzaak is van dit verschil is tot nu toe niet duidelijk.

 

Het lijkt erop dat mannen anders reageren bij op fibromyalgie dan vrouwen. Wat zijn mogelijke oorzaken?

 

 Minder zenuwuiteinden

Anders dan vaak wordt verondersteld, is uit onderzoek gebleken dat mannen beter tegen pijn kunnen dan vrouwen. Dat komt onder andere omdat mannen minder zenuwuiteinden in hun lichaam hebben: 17 per vierkante centimeter. Bij vrouwen ligt dit aantal op 34.

 

 Meer endorfine

Bij pijn komt er endorfine in ons lichaam vrij, wat als een natuurlijke morfine werkt. Hierdoor gaat het gevoel van pijn weg of wordt verminderd. Uit onderzoek blijkt dat er bij mannen meer endorfine vrijkomt in de hersenen dan bij vrouwen waardoor ze de pijn minder voelen.

 

 Psychologisch

Vrouwen zouden eerder depressief raken dan mannen en een chronische aandoening kan bijdragen aan het ontstaan van depressie. Waarschijnlijk, zo werd geredeneerd, zijn vrouwen vaker depressief dan mannen omdat zij sneller slechte herinneringen ophalen. Een team onderzoekers heeft namelijk ontdekt dat vrouwen zich beter dan mannen gebeurtenissen kunnen herinneren die een bron van negatieve emotie waren. De laatste jaren betwijfelen psychologen en psychiaters echter of vrouwen wel echt vaker depressief zijn dan mannen. Bij mannen uit een depressie zich namelijk in andere symptomen dan bij vrouwen. Hierdoor herkennen mannen een depressie minder snel en zoeken ze vervolgens minder snel hulp.

 

 Gewenst gedrag

Veel mannen kregen en krijgen nog steeds van huis uit mee dat ze stoer en flink moeten zijn en niet moeten klagen en zeuren, wat zou kunnen verklaren dat mannen tot nog toe minder vaak met klachten door fibromyalgie bij een arts komen. Aan de andere kant zien artsen steeds meer met pijn- en vermoeidheidsklachten.

 

 Tenderpoints

Verder lijkt het erop dat de klassieke tenderpoints (gevoelige drukpijnpunten) bij mannen minder sterk aanwezig zijn dan bij vrouwen.

 

 

 

 Bron: Huilen mannen sneller dan vrouwen?’ van Serge Ciccotti. Hierin komen psychologische onderzoeken aan bod die gedrag van mannen deels verklaren. Zo ook fibromyalgie.

Overige bronnen:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/love-and-sex-in-the-digital-age/201810/talking-men-about-depression https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0890856709623947

 

 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

Beveiligingscode Beveiligingscode

 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.