bestellen | hulp en advies | contact | nieuws | inloggen
Tegenwoordig is het bijna normaal geworden dat veel jongeren naast hun studie een bijbaantje hebben om zo wat bij te verdienen. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk en zo ook voor mij. Toen ik dan ook een aantal jaar geleden voor het eerst hoorden over Individuele studietoeslag ging ik gelijk op zoek naar informatie en kijken of ik het ook kon krijgen. De individuele studietoeslag is een toeslag voor studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun medische beperking.
Door mijn Fibromyalgie en Syndroom van Tietze is het voor mij niet mogelijk om naast mijn studie aan de Kunstacademie te werken. Hiervoor heb ik toen ook de aanvraag voor studietoeslag bij mijn gemeente gedaan. Om in aanmerking te komen voor de toeslag moet je wel aan een aantal eisen voldoen en de aanvraagprocedure is bij elke gemeente anders. Neem dus vooral even een kijkje op de website van jouw gemeente om te kijken wat je moet doen voor de aanvraag en waar je aan moet voldoen. Of je in aanmerking komt hangt onder andere af van je leeftijd, andere inkomsten en eigen vermogen. Helaas is de hoogte van de uitkering op dit moment nog per gemeente verschillend. Ze willen dit wel landelijk naar 300 euro per maand gaan maken.
Na mijn aanvraag bij de gemeente kreeg ik te horen dat ik bij een onafhankelijke arts langs moest om mijn situatie te laten beoordelen. Dit werd allemaal door de gemeente geregeld.
Bij mijn aanvraag had ik een extra brief gestuurd waarin ik had verteld over mijn situatie, mijn chronisch ziekte en wat dat voor mij inhield. Omdat de gemeente en de arts nog niets van mij wisten vond ik het fijn om die brief mee te sturen. De arts die mij moest beoordelen had de brief ook gelezen, dus voor mij scheelde dit ook dat ik ter plekke niet mijn hele verhaal hoefde te vertellen. Na dit bezoek heeft de arts een advies aan de gemeente geven waarop zij mijn aanvraag voor studietoeslag hebben goedgekeurd. Deze procedure van de aanvraag en of je wel of niet langs een individuele arts moet, kan dus bij elke gemeente verschillen.
Voor mij was het erg fijn dat ik de afgelopen jaren de individuele studietoeslag heb kunnen ontvangen. Helaas hoor ik nog wel van veel andere jongeren met een beperking en/of chronisch ziekte dat ze het niet kennen. Hopelijk helpt dit iets bij de bekendheid en het aanvragen van de individuele studietoeslag!
Column van Romy (22 jaar) is in opleiding tot doktersassistente en werkt als bijbaantje met ouderen in een zorgcentrum. Hier haalt ze veel energie uit en hoop ze nog lang te doen.
Door een pauze te nemen in de opleiding ga ik nu naar het examenjaar. Trotser op mezelf zijn dan dit is mij nog niet overkomen. Ervaring heeft mij geleerd dat het heel belangrijk is om aan te geven op school en stage dat je een chronische aandoening hebt. Zo kunnen ze meer met je meedenken en ook begrijpen ze het beter als je er een periode niet bent.
Ik heb in het eerste jaar een hele goede begeleider vanuit school gehad, die ook nog de zorgcoördinator bleek te zijn. (Dit is iemand waar je terecht kunt als je vragen hebt over school wat te maken heeft met jouw gezondheid.) Samen met hem heb ik duidelijke afspraken gemaakt over wat ik wel aankan en wat niet. Met deze afspraken kon ik mijzelf waarborgen en hij hield mij ook goed in de gaten. Helaas hadden we ook te maken met corona. Voor velen een tegenslag, maar ik had er wel een voordeel mee. Ik hoefde niet te reizen naar school en in school ook niet te lopen van lokaal naar lokaal. Dit maakte dat ik wel meer energie had om andere dingen te doen en het schooljaar te halen.
Het tweede leerjaar was een vervelend schooljaar. Ik ben best wel een bezig bijtje en was even vergeten dat ik mijn grenzen moet trekken met buitenschoolse activiteiten. Ik was namelijk klassenvertegenwoordiger en lid van twee studentenraden. Hierdoor had ik veel verplichtingen na school. Rond november heeft dit mij helemaal naar de grond gehaald. Ik kon helemaal niks meer, had geen motivatie om verder te gaan met school en met het leven. Meerdere therapieën gevolgd en ik heb een periode geen lessen gevolgd om bij te komen. Voor mij was dit een hele moeilijke keuze, maar zeker een goede. Het heeft mij inzichten gegeven en hierdoor heb ik alsnog leerjaar 2 af kunnen ronden.
Zo je maar weer, HOE belangrijk het is dat je afspraken maakt met school en stage. Zonder gemaakte afspraken zullen ze minder goed begrijpen waarom je er soms niet bent en kunnen ze samen met jou kijken naar een gepaste oplossing. Hopelijk gaat mijn verhaal jou ook een beetje aan het denken zetten, dat die grenzen trekken vanuit school belangrijk zijn, maar dat jezelf er ook aan denkt en niet teveel gaat doen, zoals ik heb gedaan.
Jill houdt van een uitdaging maar ook deze uitdaging ging haar pet in eerste instantie te boven. Wat betekent de diagnose fibromyalgie voor het werkende leven? Men deelt op internet graag wat er niet goed gaat maar Jill wil jullie graag inspireren met haar ervaringsverhaal. Zo kan het ook!
Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.